Första veckan med valpen

Att få hem en valp är en speciell känsla och det kan finnas mycket vi vill göra tillsammans med valpen; utforska saker ihop och kanske visa upp den för vänner & familj. Men det är viktigt att komma ihåg att valpen precis lämnat allt den hittills känt till i sitt liv och tryggheten i miljön där den växt upp.

Det blir en stor förändring för valpen att flytta, men likväl för er att få hem en ny fyrbent familjemedlem. Den första tiden kommer valpen därmed behöva tid till att landa och få känna sig trygg i sin nya hemmamiljö & med er familj, samt så ska nya rutiner hittas i er vardag tillsammans med valpen. Första veckan är det därmed bra att stanna hemma med valpen och inte åka iväg på några utflykter med den etc. Låt även besöket från vänner & familj vänta minst en vecka, så att valpen får tid till att lära känna er först och känna sig trygg med er.

Valpen behöver heller inte tränas under den första tiden. Att lära den sitt, ligg eller annan träning är inget ni behöver fokusera på nu direkt. Det viktiga är att den får tid till att landa i allt det nya först innan ni påbörjar någon typ av träning. För skulle vi börja träna för mycket nu, då kan det lägga en grund för stress som valpen sedan kommer ta med sig resten av livet. Prioritera istället vila & återhämtning och att lära känna varandra.

Övriga tips under första veckan:

  • Lägg undan saker du är rädd om och som valpen inte får bita på.
    Valpen kommer att gå runt och utforska sitt nya hem, så det är bra att valpsäkra. Exempelvis kan hatthyllan få bli skohylla under en tid eller spärra av med kompostgaller till skorna så valpen inte kommer åt skorna. Ta även undan saker som kan vara farligt för valpen att bita på och saker som du inte vill att den ska tugga på.
  • Begränsa ytan som valpen får vara på.
    Att ha en begränsad yta hjälper valpen att varva ned. Är ni till exempelvis i köket kan ni sätta för med en grind/kompostgaller i dörröppningen så att valpen får vara kvar i samma rum som er. Ni kan även ha grind/kompostgaller eller stängda dörrar till andra rum där ni inte ska vara för stunden.