När följsamheten känns som bortblåst med unghunden

Från att valpen nästan går precis i hälarna på en så söker sig hunden helt plötsligt långt bort och vill gärna utforska saker längre bort. Var tog träningen som gick så bra vägen? Har hunden redan glömt allt vi tränat på?

När hunden lämnar valptiden bakom sig och kliver in i unghundstiden sker en stor förändring för den. Den börjar känna av drifter den tidigare inte haft och detta i kombination med brist på livserfarenhet så kan det bli svårt för den unga hunden att hantera olika situationer emellanåt. Den behöver tid till att landa i det nya och få tid till att hitta sig själv. För den unga hunden börjar nu söka mer efter vem den är och vad ”meningen med livet är” – vad ska den arbeta med etc.?

Träningen som ni gjorde under valptiden finns kvar där, även fast kanske koppelträning & följsamhet verkar ha försvunnit helt. Men ta det lugnt, när din unghund börjar landa i det nya så kommer den att komma tillbaka till er och det ni tidigare tränat på. Men några tips fram till dess som kan hjälpa er på vägen:

  • Utforska tillsammans med din unghund.
    Hunden vill gärna utforska omgivningen och att göra det tillsammans kommer stärka din & din unghunds relation – vilket bidrar till följsamheten. Så var nyfiken på vad din unghund tycker är intressant, den kommer bli glad över att du är intresserad av den & dess intressen.
  • Sänk kraven på din unghund.
    Din hund har nu fullt upp med allt som sker inombords och för några individer kan det bli för mycket om de får ytterligare krav från omgivningen. Tänk på att även fast din hund börjar likna en vuxen hund i utseende, så är den fortfarande väldigt liten på insidan och vi ska inte ställa alltför höga krav på den.
  • Gör saker tillsammans under promenaderna.
    Utöver att utforska omgivningen tillsammans kan ni även använda er utav omgivningen och hitta på saker tillsammans. Exempelvis balansera på en sten eller stubbe, runda runt föremål o.s.v. Det är bara fantasin som kan begränsa er. Genom att hitta på saker kommer din unghund tycka att det blir intressant vad ni ska hitta på härnäst och ni kommer genom detta stärka ert samarbete.